Hazine

Farsçada “genç” hazine demek. Gençliğin kıymetini bilmek, geçip giden ömrünü değerlendirmek, hazineyi iyi kullanmak anlamına işaret ediyor. Harcandığında yerine konmayacak tek şey zaman. En fazla yaşayanların yüze kadar yaşadığına dair türkülerimiz var. Medeniyetimiz fani dünyayı yeren sözler ve türkülerle doludur…

Devlet yönetiminde; halktan alınan vergilerin toplandığı kasaya da hazine diyoruz. Hazinenin dolu olması; millet için harcanması, toplumun refahı demek. Hazine; giderlerini karşılayamayıp faizle borç alıyorsa, bunun neticesi halkın alım gücünün azalmasıdır. Vergilerin arttırılması ve pahalılıktır. Bu durum sürekli olursa, sosyal adaletin giderek yok olması belli zümrelerin daha zengin, geniş halk kitlelerinin daha fakir olması demektir…

Fakirlik ile Allah’ı inkâr etmeyi birbirine çok yakın göstermek için iki parmağını birleştirip işaret eden kutlu Peygamber; en ağır ikazları hazinenin malından çalanlara söylemiştir. Öyleki düşman ile savaşırken ölse bile ahirette sürekli azap ile ikaz etmiştir…

Çağımız devlet sistemlerinde, içerisinde paraların olduğu ortada bir kasa yok. Hazineye ait birçok varlık var. Tarlalar, arsalar, ormanlar hayır sahipleri tarafından bağışlanmış gayri menkuller, vakıf malları, kamu işletmeleri vesaire. Tüm bu varlıklar da hazinedir ve haksız bir şekilde, hile ile yolsuzluk ile elde edilmesi de hazineden çalmaktır. Hakkı olmadığı halde rüşvetle imar izni alınması, kişilere özel imar plan değişikliği yapılması, çevre felaketine sebep olacağı tespit edilen madenlerin çıkarılması için ruhsat alınması da hazineden çalmaktır…

Bir şehrin ortak yaşam alanlarının, yeşil alanlarının, parklarının gerekenden az olması, altyapısı yetersiz olduğu halde betonlaşmasına izin verilmesi de halkın payından çalmaktır. En hafif ifade ile görevini layıkıyla yapmamak ve görevi ihmaldir…

Uğrunda ölen şehitler ile oluşmuş vatan toprağı kutsaldır, üzerinde atalarımızın hakkı vardır. Yeni nesillere emanettir, emanetin bağımsızlığını riske edecek, ekonomik sıkıntılara sebep olacak anlaşmalar, hazineye yük getirecekse halka yansıyacaksa bu da hazineyi israf etmektir…

Demokrasilerde halkın yönetime müdahalesi; sadece seçimler ile olmaz, hesap sormayı, sorgulamayı, kötülüğe engel olmayı da içerir. Hazine halkın malıdır. Yöneticiler ister seçimle ister atamayla gelsin, yaptıkları iş için halkın parasından ücret almaktadırlar. Bunun karşılığında hazineyi halk için korumalı, milletin menfaatine kullanmalı, israf etmemelidirler.