Gençlik ve Spor

19 Mayıs 1919’da Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkmış ve bugün, İtilaf Devletleri’nin işgaline karşı Türk Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün kabul edilmiştir. Milli bayram olarak kutladığımız 19 Mayıs’ı, Atatürk Türk gençliğine armağan etmiştir.

Genç Farsçada hazine anlamında kullanılır. Hazineyi iyi değerlendirmek lazım ki geleceğimiz tehlikeye düşmesin. Oscar Wilde “Gençlik güzel şey ne var ki gençlerin elinde heba oluyor” der. Bugünkü aklım olsaydı diye başladığımız cümleler çoğu zaman faydasız bir pişmanlıktır. Genç iken yaşlıların tecrübesinden istifade etmek çok az insana nasip olur. Çoğunlukla genç yaşlarda aklı bir karış havada olmak sıfatı geçerlidir…

Gençlerin rol model olarak önüne sunulan seçenekler maalesef bilinçli bir şekilde iyi örnek olmaktan çok uzaktır. Ülkelerin milli ve manevi değerlerini yaşatmak; geleceklerini sağlamak, egemenliklerini devam ettirmektir. Değer yargıları olmayan toplumların, yok olması mukadderdir. Dünyanın evrensel değerler başlığı altında özgürlük ve insan hakları diye önümüze koyduğu şeylerin pek de geçerliliğinin olmadığı son yıllarda gözler önüne serilmiştir…

Varlığımızı sürdürmek ve geleceğimiz olan gençlerimizi eğitimli donanımlı aynı zamanda ahlaklı bireyler olarak yetiştirmek hayati derecede önemlidir. Tarih şuurunun yanında çağın modern teknoloji ve bilimini takip eden, eleştiren sorgulayan bir gençlik ancak milletlerin varlığını sürdürmeye sebep olabilir. Aksi taktirde küresel oyun kurucular tüm milli ve manevi değerleri aşındırıp, emperyalist emellerine uyarlayabilirler…

Spor, genç yaşlı herkesin uyguladığında sayısız faydası olan bir çabadır. Özellikle bireysel sporlar; kişilerin hem beden hem de ruh sağlığına artısı olan, hayat başarısını destekleyen, ahlakını da güzelleştiren bir güzel iksirdir. Gençliğin spor ile anılması, “Ben sporcunun zeki, çevik aynı zamanda ahlaklısını severim” demesi Gazi’nin bize çok önemli bir öğretisidir…

Profesyonel olarak bedensel bir spor dalı ile meşgul olmak kişiye kattığı değerlerin yanında zararlı alışkanlıklardan da uzaklaşmaya, kötü arkadaşların etkisinden korunmaya sebeptir. Sokak aralarında, kötü arkadaşlarla izbe yerlerde kaybolan bir gençlik yerine, sağlıklı zinde ve şuurlu bir gençlik ancak geleceğimizin sigortası olabilir…

Çocuklarınızı kendi çağınıza göre değil gelecek çağa göre yetiştirin diyen kadim medeniyetimiz ne güzeldir, kıymetini bilene…

Muhabbetle…