Halkın kendi kendini yönetmesi anlamındaki tarife en uygun idareler belediyelerdir. Yerel yönetimler ademimerkeziyet yani yerinden yönetim ilkesi açısından da güzel bir fırsattır. Devletin iç ve dış güvenliği gibi konularda merkezi idareye uyum, anayasa ve yasalara bağlılık elzemdir.
Demokrasilerde seçimler olur, halkın iradesi yönetime yansır. Bu ilkesel olarak doğru ise de fiiliyatta merkezi yönetimleri oluşturan milletvekili seçimlerinde tam olarak yansımayabilir. Ancak belediye seçimlerinde bölge halkının tercihleri partilerin ve liderlerinin belirleyici etkisini azaltabilir. Çünkü seçtiği belediye başkanını, yöresinin tanıdığı, rahat ulaşabildiği ve sorununun çözümünde yanında olacak birisini ister.
Ayrıca bölgenin yerel dengeleri, memleketçilik, grupçuluk gibi aidiyet bağları merkezi yönetimden farklılık gösterebilir. Bu bazen olumsuz neticelere sebep olsa da demokrasiye bağlılığın gereği halkın iradesine saygı duyulmalıdır.
Esas önemli olan ise, bölgesindeki kişiyi ahlak olarak güvenilirlik ve eminlik açısından daha iyi tanıma imkanının olmasıdır. Zaten şehrin eminini seçmektir asıl olan. Bölge halkının vergileriyle oluşan kasadaki parayı çalmayacak, israf etmeyecek, belediye imkanlarını kendine ve yakınlarına peşkeş çekmeyecek, servetine servet katmayacak birini seçmek, o bölge insanının en önemli görevidir.
Dürüstlük, sözüne güvenilirlik ve emanete ihanet etmemek tercih yaparken ana kriter olmalıdır. Aksi bir davranış yani sadece aidiyet veya menfaat bağı ile seçilen yöneticiler şehrin de üzerinde yaşayan halkın da hayrına bir yönetim sergilemezler.
Güvenilir olmaktan sonra en önemli faktör yöneticiliğe bakış açısı olmalıdır. Yöneticiliği sadece bir şehir makyajı ile kendisini öne çıkartan bir fırsat olarak mı görüyor yoksa altyapı, üretim ve halkın yaşamını kolaylaştıracak bir hizmet imkânı olarak mı görüyor?
Tecrübe ve liyakat; iyi bir belediyeciliğin politik davranılmadan yapılması için gerekli özellikleri olmalıdır. Altyapı yatırımının fazla maliyeti olmasından ve uzun vadede sonuç vermesinden dolayı öncelenmemesi; olumsuz sonuçları yaşandığında ortaya çıkan bir aldatmacadır. Bir afet durumunda karşılaşılan üzücü sonuçlar veya zamanında yapılmayan yollar, köprüler aşırı imar ve iskân ile oluşan trafik sorunu, hava ve gürültü kirliliği şehirdeki insan yaşamını olumsuz etkileyen durumlardır. Yerel hizmetlerin verildiği binaların yeterliliği, çalışanların yardımseverliği şüphesiz yöneticilerin sorumluluğundadır.
Halka hizmeti Hakka hizmet olarak görenlere selam olsun.
Muhabbetle…