“Tevazu yerini bilmektir” der, İsmet Özel. Alçakgönüllülük kavramına itiraz eder, gönül kabına verdiği yüksek mana için belki de. Zira Yaratan “Hiçbir yere sığmam ancak samimi bir kulun gönlüne sığarım” der…
İnsanın evvelini ve ahirini düşünmesi zaten onu tevazuya götürür, büyüklenemez. “Yeryüzünde kibirli bir şekilde yürüme tevazulu ol” der kutlu söz. Kadim medeniyetimiz “Tevazu sahibini Allah yüceltir” der.
Dünyalık malı, mülkü, makamı, serveti olanların veya ilmi, başarısı, şöhreti olan insanların mütevazi olması nadirattandır. Olursa ne ala olur. Zira çoğu zaman mütevazi insan sevilir. Tevazunun zıttı kibirdir. Kibir ise çok usta bir yalancıdır. Şeytanın aldatmasıdır. “Ben insandan üstünüm” diye Rabbine isyan eden şeytanı aldatan da kibridir. Hakkı kabul etmemektir kibir. Tevazu ise ölçülü olmak, hakikatten sapmamaktır…
İnsanın kendini beğenmesi kibir değildir ancak diğer insanlara tepeden bakması, kendisinde var olan diğer insanlar da olmayanlar vesilesiyle büyüklük taslaması kibirdir. Allah “Kibirli olanları zamanı gelince alçaltmak benim vadimdir” der…
Hakikat erleri var olana şükredip büyüklenmezler, olmayanın yanında lafını dahi etmezler. Her şeyi haktan bilen bir yaklaşımları vardır. İnsan marifeti kendinden bilmeyince neden kibirlensin ki. Elbette kulun çalışarak elde ettiği vardır, ancak onu dahi nasip eden Haktır.
Gösterişten uzak durup sade bir yaşam tarzını benimsemek anlamı da vardır tevazunun. Sade yaşamak ise imandandır. Bu sözü üç defa tekrar eder kutlu Peygamber önemine dikkat çekmek için. Gösteriş meraklısı, şov, şöhret ve algı müptelaları anlamaz bu ölçüyü…
Sahte, sanal mutluluklar huzur vermez insana ancak nasip işidir hikmet. Melamet hırkasını giyen erenler sahip oldukları maneviyatı gizlerler aksine kendilerini vasat gösterirler. Kendilerini beğendirecekleri makam bellidir…
Kişi iddiasından imtihan olur. Kibir ise bir üstünlük iddiasıdır. Yalancı pehlivan misali hamaset yapıp mahcup olmak yerine haddini bilmek en akıllıca olanıdır. “Oğlum Nevruz ne büyük söyle ne çok söyle, özü doğru sözü doğru adam ol, ırkına çek” diyen milli Şairimiz ötelerden ne güzel sesleniyor, bilene…
Erenler “İnsanın en büyüğü, en yüksek mevkide iken tevazu gösteren, kudret sahibi iken affeden ve kuvvetli olduğu vakit adaletle hareket edendir” derler.
Muhabbetle…