Alanya Kızılay

Dünyada bugün; açlığın, susuzluğun, her yıl artan on binlerce göçmenlerin durumu ortada… 

Küresel ölçekte bir trilyon dolar silah sektörüne para harcanıyor, 400 milyar dolar kozmetik, 150 milyar dolar kedi köpek maması için para harcanıyor. Oysa yaşadığımız dünyada insani yardım bütçelerinin toplamı 100 milyar doları bulmuyor. Dünyada yılda dört milyar ton gıda üretiliyor, 1,3 milyar tonu çöpe gidiyor. Türkiye’de 10 milyon ekmek günde çöpe gidiyor. Bu israf ile bile dünyadaki yardıma muhtaç insanların dertlerine deva olunabilir… 

Kadim medeniyetimiz müsrifi şeytanın kardeşi görmüş, sade yaşamayı imandan saymıştır. “Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir” diye kesin ve acı hükümleri varken ne kadar dikkate alıyoruz etrafımıza bakıp değerlendirebiliriz…

154 yıl önce kurulan bir iyilik çatısı ki; insanlık, tarafsızlık, bağımsızlık, ayrım gözetmemek, birlik, gönüllülük ve evrensellik gibi temel ilkeleri olan Kızılay; Alanya’da 3 yıl önce başlayan iyilik hareketi olarak 10 bin aileye yardımı geride bıraktı…

Genel merkez tarafından gönüllülük ödülüne layık görülen üç şubeden biri. Yerel yardımların artmasıyla merkez delege sayısı 2’den 3‘e çıktı. Çoğu yerelde bazı çalışmalar da ulusal basında yer buldu… 

“İyilikte kısıtlama yok” diyerek yardıma muhtaç olanın; iyiliğe sebep olacak her kapının peşinden gidilip; yolda kalmışın yol parasından, hasta yatağına, tekerlekli sandalyeden, kira yardımına, eğitim bursundan, evi yanana kadar yardım edildi…

Bugüne kadar Alanya’da yardım eden kişilerin gelir düzeylerine baktığımızda genel olarak düşük ve orta seviye geliri olanlardan bağış alındığını görüyoruz. Gelir düzeyi çok daha fazla olan hayır sahiplerine de ulaşmak için çaba sarf etmek gerekiyor zira kültürümüze göre zenginin parasında fakirin hakkı vardır. Köprü vazifesi ise Kızılay gibi kurumlara düşmektedir…

Bu vesileyle hatırlatalım kan stokları da azaldı, kan sürekli bir ihtiyaç ve fabrikası yok. Yapacağımız bağış ile üç cana derman olabilmek mümkün… 

Karşılık beklemeden yapılan iyilik sevgi, merhamet göstergesidir ki yapana, yapılana ve şahit olana dahi tıbben faydası vardır. Serotonin, endorfin ve oksitosin salgılatıp kişi için huzur ve mutluluk kaynağıdır, toplumun sosyolojisine de katkı sağlar…

Ne mutlu başka insanlara faydası dokunan güzel insanlara…